12 Haziran 2009 Cuma

Photography for Dummies / Joel-Peter Witkin

Yeni hizmetimin bu sayısında aslında oldukça popüler fakat ne yazık ki ününü çektiği fotoğrafların arkasında yatan felsefe ve süreçten çok -yeni yetme "fotoğrafçılar" yüzünden- çektiği "şey"lerin ilginçliğinden alan bir fotoğrafçıdan bahsetmek istiyorum.

Joel-Peter Witkin ölülerin, uzuvlarını kaybetmiş (veya doğuştan engelli) insanların, ucubelerin (cüceler, sakallı kadınlar vb.) fotoğraflarını pitoresk bir şekilde fotoğraflar. Analog görüntüleme teknikleri kullanır. Çok emin olmamakla birlikte sanırım kullandığı teknik daha çok "gelatin silver print" (türkçesi nedir bunun) ve (şüpheli olmakla beraber) "daguerrotype". Ayrıca tasvirlerinde sıkılıkla sanat tarihsel referanslarda bulunur. Bu aslında açıkça bir göstergedir ki Witkin'in burada amacı ilginç, hatta garip ve ilgi çekici bir imge oluşturmakdan çok; fotoğraf, toplumsal yaşam ve kendi enteresan (gerçekten çok acayip bir insan kendisi) personasının toplum içindeki konumuyla ilgili bir ifade yaratmaktır.

bunlar da fotoğraflar:


History of the White World: Arabia (2008)

Reality is an invention Balthaus (2008)

Prom Foto, Bogota (2008)

Ars Moriendi (2007)

The Raft of George Bush (2006)

Objects near a Window, Paris (2007)

PS: Fotoğrafçı arşivini benimle paylaştığı Murat Germen'e teşekkür ederim. Siz de ediniz.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

daguerreotype evet dogru yazmışsın :)
gelatin silver print'de türkçede jelatin gümüş baskı olarak geciyor terimsel olarak aynılar yani..biliyorsun ki 15-50 yıl arası bi süreçte,yıkama süresine göre deformasyon başlıyor baskıda..
gercekten cok acayip bi insanmış baya da başarılı baskıları.. acaba kendisi mi basıyormuş??

ahdiker dedi ki...

tabi ki kendisi basıyor. soru mu bu! =)

Adsız dedi ki...

merak ettim koudelka'nın kendi baskıcısı var mesela o baptan şettim :)